Tuesday, 17 April 2007

Halnevek szerb-horvátul



Csili&Vanília pár hete halnevekről postolt, magyarul, németül, angolul és franciául már mindenki tudni fogja, melyik hal melyik. Többek között én is, mert fogalmam sem volt arról, hogy évek óta aranydurbincsot eszem. Gondolhatunk viszont a szláv nyelvekben nemigen járatos, a szerb-horvát-szlovén régióban nyaralni szándékozókra is, nekik sem árt ha tudják, hogy hívják helyi nyelven a csacsihalat. (Mindenesetre érdekes lenne ezek etimológiáját is megvizsgálni, az is megérne egy postot.) Kiegészítőmben az ottani étlapokon leggyakrabban előforduló halak szerb-horvát nevét gyűjtöttem össze, néhányuk elkészítési lehetőségeit, - a teljesség igénye nélkül - remélem lesz aki hasznát látja majd. A könnyebbség kedvéért a nevek a kiejtés szerint szerepelnek.

Kagyló = dagnye (leginkább fekete kagyló)

Polip = hobotnica, lehet salata előételként, sok lila hagymával és borecettel, vagy grillen sült = na zsaru

Tintahal = lignya, lehet grillezett = na zsaru vagy lisztbe forgatva, forró olajban sütve = przseni

Homár = jasztog

Királyrák = skampi = lehet grillezett na zsaru, vagy erősen fűszeres paprikás, paradicsomos lében, sok bazsalikommal, na buzsaru

Aranydurbincs = zubatac/orada - roston vagy grillezve

Csacsihal vagy hekk = oszlics - paprikás lisztbe forgatva, olajban sütve

Szt. Péter hal = kovacs - roston vagy grillezve

Tengeri sügér = skarpína - fokhagymás vajban sütve, vagy valamilyen szószban párolva

makréla = szkúsa, roston vagy grillezve

ördöghal = grdobina, valamilyen szószban párolva

osztriga = kamenica


A sült halakhoz általában fokhagymás petrezselymes olivaolajat és/vagy fűszeres majonézt szervíroznak, ez a hallal együtt jár, vegyes = mjesena, vagy görög = greek salata, és a fokhagymás párolt mángold = blitva valamelyikét vagy mindkettőt választhatjuk mellé.

3 comments:

Anonymous said...

Nagyon jó! Pont a napokban magyarázta nekem valaki, hogy milyen jó az a lignya, de nem tudta megmagyarázni, miféle teremtmény az :)

Meg eddig mintha nem lehetett volna, csak gmail loginnal kommentelni - újabb plusz pont :)

Rossamela said...

Ez egy nagyon hasznos poszt volt, köszönjük!
És a blogod is teszik, akár fogyókúrás, akár nem, folytasd tovább, szerintem színesíted a palettát!

Anonymous said...

Ez egy nagyon jó blog. Már kipróbáltam belőle néhány receptet, igazán jó kis kulináris élményt adott mindegyik. Érdekes az összeállítás, mert van egy kis konyhatörténet is benne.
Gratulálok az ötletességhez és az aktivitáshoz.