Wednesday 25 April 2007

Meghívhatlak egy reggelire???!!!
– VKF IV. forduló –
Fetasajt fűszeres olivaolajban



Teljesen rá vagyok kattanva! Jamie első sorozatában láttam, hogy karácsonyi ajándékként készített marinált fetasajtot, - szép nagy csatos üvegbe adjusztálva. Hogy ajándékba adjam valakinek – ez nem jutott volna eszembe, de ha ajándéknak megteszi, akkor biztos lehet benne valami finom. A gondolatokat tett követte, nem sokáig haboztam, ráadásul csatos üvegem is volt/van jónéhány. Azóta sokszor csináltam már, és mindig újra- és újratöltöm az üvegemet, mert nem lehet abbahagyni. Bármikor elő lehet állítani, télen-nyáron, és egy vasárnapi reggelinek felséges. Jólesik hozzá egy pohár (vagy kettő) sör, de hétköznap jó mellé a citromos tea is.





A feta-sajtok nagy választékából én azt szeretem, ami egy kicsit morzsálódós, mert az apró darabok jól összekeverednek az olajjal, ha már üres az üveg, azt még mindig lehet kenegetni.


Hozzávalók:

25 dkg feta sajt
2 cső csilipaprika 1 cm-es darabokra vágva
2-3 gerezd fokhagyma, vékony szeletekre vágva
1 mokkás kanál színes bors, (ha nincs jó a fekete is)
¼ mokkáskanál koriandermag összetörve a borssal

1 kávéskanál lecsöpögtetett kapribogyó
1 evőkanál lecsöpögtetett, félbevágott olivabogyó
1-2 babérlevél
1 friss ág kakukkfű vagy rozmaring, de megteszi a szárított is
extraszűz olivaolaj


A fetasajtot kb 1 ½ cm-es kockákra vágjuk, és a hozzávalókkal rétegezve rakjuk az üvegbe. Felöntjük olivaolajjal, és a hűtőbe tesszük. Ellenőrzés és gyönyörködés-képpen párszor meg is forgatjuk az üveget. Már másnap is finom, de jó ha érik 2-3 napot. Tovább meg úgysem tart. Az összes olivaolaj sem fogy el, lehet mindig újratöltögetni az üveget. Forró pirított kenyérrel igazán jó!



A garantált sikerhez elkövethetünk még egy trükköt, ami az érési időt meggyorsítja. Vegyünk egy kis üveget, tegyünk bele 1-2 csilipaprikát, 1-2 gerezd fokhagymát, friss fűszernövényt és öntsük fel olivaolajjal. Ezt felhasználhatjuk más ételekhez is, a fetára pedig már előre fűszerezetten önthetjük az olajat. Én kétfélét csináltam, egyikbe kakukkfüvet, a másikba rozmaringot tettem.

7 comments:

Anonymous said...

Jajj, összefutott a nyál a számban, én ezt most rögtön megcsinálom és ma este már ez lesz vacsorára, mert reggelig nem birom ki... Van is fűszeres olívaolajom itthon :)

Anonymous said...

Ez tényleg nagyon jó. És nagyon szép az az üveg is.

Anonymous said...

Jól hangzik a dolog, legalább is nekem tetszik.
Lehet, hogy ez lesz a vasárnapi reggeli, persze nem a sör miatt, hanem mert izgalamasak lehetnek az ízkombinációk.
Köszi az ötletet.

Unknown said...

Meg bizony!
Gyönyörüek, hangulatosak a képek! Bár még nem raktam el saját kezüleg fetát olajba, de ezek láttán ki az, aki meg bírja állni, hogy ne próbálkozzon vele?

Mademoiselle said...

Ilyet én is gyakran adok ajándékba, és itthonra is mindig készítek egy-két üveggel :-) Gyorsan elfogy, főleg ha hozok reggelire friss, ropogós baguettet :-)

Anonymous said...

Ez tényleg naggyyon finom! Karácsonyra én is készítettem ilyet ajándékba, és nagy sikere volt. Szépek a képek, gratulálok a bloghoz!

Anonymous said...

Kedves Albana,
Jollakottan irom e sorokat. J. megkinalt a kis maradek fetasajtbol, amit a hetvegen keszitettel. Piritosra kentem, es nagyon izlett. (Foleg a chili es a fokhagyma miatt :) Majd en is kiprobalom!
Tovabbi jo fozocskezest es irdogalast!
Heni