Saturday 21 April 2007

Sziljotka pod shuboj – hering bunda alatt
avagy az ízek harmóniája




Orosz buli nem létezik hal, vörös kaviár, pelmenyi és pezsgő nélkül. Barátnőimmel ha összejövünk, mindenki hoz valamit, amit a legjobban tud készíteni. Egyik padlizsános-tökös lecsót, a másik orosz hússalátát, a harmadik zakuszkát, a negyedik pirogot és még sorolhatnám. A vendéglátó főzi mindig a borscsot. Jómagam rajongok az orosz konyháért, sok-sok receptet kipróbáltam, a sziljotka pod shuboj az egyik kedvencem. Nagyon egyszerű, nem kell hozzá konyhatündérnek lenni, a végeredmény viszont messze-messze felülmúlja a befektetett munkát. Én ezt szoktam készíteni.

Hozzávalók:

1 cs (25 dkg) hering, (matjesfilet, Kaisers-ben, Auchan-ban, Tesco-ban kapható)
1 közepes hagyma apróra vágva
2 db közepes, hajában főtt krumpli
2 db közepes cékla
1 jó nagy vagy két kisebb alma
1 kis tubus majonéz 1 dl tejföllel elkeverve
1 keményre főtt tojás
zöldhagyma szár


A krumplit, céklát megfőzzük, az almával együtt meghámozzuk. A heringet kb 2 cm-es darabokra vágjuk. Egyenes falú jénaiba vagy porcelánedénybe kezdjük sorjázni a hozzávalókat. Alulra kerül a heringsor. Erre következik a hagyma, utána a nagylyukú reszelőn lereszelt krumpli. Kicsit megsózzuk, de csak gyengén, mert a hering elég sós. A krumplisort jól megkenjük a tejfölös majonézzel. Jöhet az alma, arra a cékla, ezek is lereszelve. A céklára egy újabb adag majonézt kenünk, és már készen is vagyunk. Mehet be a hűtőbe. Legalább 2 órát hűtsük, hogy az ízek jól átjárják egymást. Tálalás előtt megszórjuk a tetejét az összetört tojással, és a karikákra vágott zöldhagymaszárral. Látványnak se rossz! Ez az adag 6 embernek elegendő – persze előételnek.

3 comments:

Anonymous said...

Egyre érdekesebbek ezek az ötletek és receptek. Na azért nem mindegyik fogyi recept, de legalább kulináris.

chili&vanilia said...

Fú, ez gyönyörű!!

Mademoiselle said...

hű de jó' néz ki!