Thursday 19 April 2007

Tökmag parfé




Ma már nem kunszt fagylaltot, parfét készíteni, pláne ha az ember beszerez egy fagylaltgépet. A tavalyi fagylalt és szörbet recept-dömping után természetesen úgy éreztem, nekem is kijár egy jó kis gép, és szerencsémre a TESZ-VESZ oldalon éppen egy vadiúj gépet hirdettek, ráadásul potom ….- féláron. Ennek ellenére még nem üzemeltem be új szerzeményemet, mert úgy gondoltam, a fagyikészítés fortélyait ráér akkor elolvasni, amikor az anyag már készen van. Az akciót ugyanis kissé felgyorsította egy tökmagfagyival való találkozás, ami nem hagyott nyugtot, és eltürelmetlenkedtem a dolgot. A fagyiról így lemaradtam, maradt a parfé.

A recept egy osztrák kisváros étterméből származik, saját bevallásuk szerint ők találták és kísérletezték ki, és ami a legfontosabb, nem őrzik hétpecsétes titokként. Készséggel elárulták a recept összetevőit, bár a mennyiséget nem pontosítottuk, miután úgy kezdték a felsorolást, hogy 20 tojás. De végül is nem ez a lényeg, találtam egy alapreceptet, és ahhoz tettem hozzá a hallottakat.

Hozzávalók:

2 tojás
7,5 dkg cukor
2,5 dl tej
1,5 dl édes tejszín
1 cs vaníliás cukor
5 dkg tökmag „rusztikusra” darálva
1 evőkanál porcukor
1 jó csipet só (ki ne hagyjuk, mert ez adja ki a tökmag ízét!)

A tökmagot megdarálom. Serpenyőben óvatosan megpirítom, majd a porcukorral együtt tovább karamellizálom. Ne lepjen senkit meg a porcukor használata, ugyanúgy lehet vele karamellizálni, csak veszélytelen és nem okoz gondot a kiöntés.

A tojássárgát kikeverem a cukorral és a vaníliás cukorral, míg a keverék habos és laza lesz. Fokozatosan hozzáadom a tejet. Felverem a tejszínt keményre és hozzáadom a tojást is, majd végül a tökmagot. A linzerformákat kibélelem folpackkal, belesimítom a krémet. A mélyhűtőben 1 óra alatt teljesen kifagy. Fogyasztás előtt legalább fél órával ki kell venni a hűtőből, és lehet díszíteni egy kis rácsorgatott mézzel, még egy kis pirított tökmaggal, ahogy tetszik.

3 comments:

Anonymous said...

Good words.

Anonymous said...

Nice brief and this enter helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.