Thursday 10 May 2007

Hógolyó - Kördés




Maci megtisztelt a hógolyó hozzám passzolásával, örömmel válaszolok a kördésekre



1. Mi alapján főzök, és hol keresem az inspirációt?



Nálam először mindig az inspiráció van, utána főzök. Szakácskönyveimet szórakozásból olvasom, a gasztroblogokat is mindennap végignézem, és ha valami megtetszik…. Csak az időpontot kell megtalálni hozzá, ma holnap vagy holnapután. Szemre kell tessen, aztán végigolvasom, és ha nincs benne olyan hozzávaló, amit itt nem lehet kapni, akkor a vezérhangya beindul, és nem bírok magammal, míg meg nem csinálom. És persze abba sem hagyom, háromszor-négyszer megfőzöm egymás után, míg nem jön egy új. Ilyen recept volt Csili rukkolás, körtés, hagymás-mézes krumplipüréje, és most a napokban Maci spárgás-gnocchija.


2. Betartom-e a receptekben leírtakat?



Szeretek sütni, de csak előírás szerint. Nem tudom mi történik, ha egy tojással többet vagy kevesebbet teszek vagy ha sima liszt helyett réteslisztet használok, így híven követem a leírtakat. Még így is előfordul, hogy nagy siettemben nem olvasom alaposan végig a receptet, és elkerüli a figyelmemet, hogy két adaghoz kell annyi, mint amit én már beletettem az egy adagba. (Karácsonyi Bejgli) Ha főzök, inkább szabadjára engedem a fantáziámat, és rendszerint improvizálok is. A fűszerezésben viszont már nagyon szigorú vagyok, sok galiba származott már a kísérletezésből.



3. Mi alapján választom ki a holnapi ebédet, vacsorát?



A holnapi ebéd kiválasztása akkor fontos, ha vendégeket kell hívnom. Ez elég gyakran előfordul, sőt az is, hogy olyannak kell főzzek, akiről azt sem tudom, eszik-e disznót, halat vagy birkát. Ilyenkor természetesen tájékozódom, és csak utána gondolom végig mi legyen, és mivel Pristinában nincsenek piacok, két-három lehetőséget is kell tervezzek. Nem építhetek a zöldségekre, gyümölcsökre, halfélékre végképp nem. De azért mindig megoldom. Más napokon, ha csak magunkra kell gondolnom, azt főzök, amihez van hozzávalóm. A mélyhűtő általában dugig van, abban a pillanatban találom ki, amikor kinyitom: Jé egy kacsa! Akkor az vagy leves lesz, vagy sült. Persze néha a férjemnek is vannak ötletei, időről időre megkérdezi, hogy nincs-e véletlenül kedvem egy jó töltöttkáposztához? Ilyenkor természetesen leballagok a hűtőszekrényhez, és addig kutatok, míg nem találok egy sertéscombhoz hasonló húsdarabot.



A hógolyó következő gyúrására Fűszeréslélekhez továbbítok

1 comment:

Norwalk Vacuum Repair said...

Grateful foor sharing this