Monday, 4 June 2007

Muffin - szépségverseny

Konyhámban a különböző tepsik, formák, kiszúrók, gyúrók és dagasztók számát lassan már magam sem tudom, csak sajna nincs kinek sütni. A férjem szigorú fogyókúrát tart, és hát….. végül is szolidaritás is van a világon. De amikor vendégek jönnek, kihasználom az alkalmat és vadul mindenfélék sütésébe fogok! Grillezni hívtuk itteni kollégáinkat, így a muffin nagyon is ideális desszertnek tűnt, nem kell hozzá külön tányér, kisvilla, könnyen mozgatható, és a sütés is felettébb egyszerű. Az egyik bevált receptem, a cornflakes muffin biztos induló volt, de mivel egy adag mindenféleképpen kevés lett volna, gondoltam a másik adaghoz keresek valami újat. A Joyofbaking oldalon találtam egy nagyon ígéretesnek tűnő receptet, éppen minden hozzávalóból is akadt bőven. A vendégek egyöntetű véleménye szerint mind a két süti jó volt, a banános-epres szebb, a cornflakes-es viszont sokkal finomabb, bár süti szépségversenyen nem indulhatna. Hát igen, minden formájuktól megfosztottam az új eperlekvárommal.


Cornflakes muffin




Hozzávalók:

2 bögre cornflakes kicsit összetörve
1/3 bögre cukor
1 + ½ bögre sima liszt
1 cs vaníliás cukor
½ cs sütőpor
1/3 bögre olaj
1 tojás
1 bögre tej
1 citrom reszelt héja + leve
1 csipet só
(Tehetünk bele mazsolát, darabolt aszalt szilvát, apró csokit, mindent, ami egy sütin általában nem ront)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Összekeverem a száraz anyagokat, (receptemnél 2 dl-es bögrét használok) majd jöhet a tej, olaj, citrom leve, tojás. Lazán összekeverjük, és a muffinsütőbe adagoljuk. 16-18 percig sütjük, amíg szép aranyszínű lesz. Ha kivettük a sütőből, azonnal beken(het)jük valamilyen lekvárral, el tudom képzelni egy citrommázzal is, de mindezek nélkül is isteni!


Banános-epres muffin




Hozzávalók

113 gr vaj
160 gr barna cukor (én normál kristálycukrot használtam)
2 tojás, könnyedén felverve
1 teáskanál vaníliás cukor
1 bögre (2 db) érett banán összetörve
315 gr liszt
1/3 bögre olaj
1 + ½ teáskanál sütőpor
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál só
250 gr eper (kis darabokra vágva)

A vajat összekevertem a cukrokkal, a tojásokkal, banánnal, majd hozzáadtam a lisztbe kevert hozzávalókat. Nekem nagyon „nehéznek” tűnt, így kevertem hozzá a másik recept alapján egyharmad bögrényi olajat. A legvégén került bele az aprított eper. 180 fokon kb. 20-25 percig sült. Ez egy elég nagy adag, ha csak félig töltjük meg a mélyedéseket, akár 24 db is lehet belőle.

5 comments:

Anonymous said...

Mostmár csak azt legyen kedves elárulni, hogy ilyen konyhaművészet mellett hogy tud a férje eogyózni. Vagy nagyon erős egyéniség, vagy nem tudom...

Anonymous said...

Amióta megosztottad velem a kornflékes maffin receptjét - úgy kb. 1 évvel ezelőtt -, azóta mindig ezt prezentálom, amikor kiscsaládomnak azonnali sütire fáj a foga. Sok-sok aranymazsolával felturbózott tésztáját már el is készítem, mire a sütő bemelegszik 180 fokra, s akkor 20 perc múlva már neki is lehet esni, a 12 db kb. 5 perc alatt megevődik :O)
J.

Anonymous said...

Megpróbáltam a dolgot, de sajna a tészta nem akart összeállni. Nem adom fel, izgalmas a kihívás és szeretném ha az unokáim is megkóstolhatnák.

Anonymous said...

De melyik nem állt össze? Ha a banános, akkor szerintem mehet még bele nyugodtan tej is. Nekem is nagyon nehezen állt össze, utaltam is erre. Lehet hogy a a banán se folyt még? Mert az enyém már annyira érett volt, hogy alig tudtam leszedni róla a héját. Ja, belinkelem az eredeti receptet.

Anonymous said...

miert ne:)