Thursday 15 March 2007

Szabolcsi töltött káposzta




Mindenki másképp csinálja, de mindenki úgy szereti, ahogy az édesanyjától, nagymamájától, netán az anyósától tanulta. Jómagam nem tartozom a bigott töltöttkáposzta-imádók közé, de ha az anyukámhoz megyek, mégis gyakran ezt rendelem, mert én nem tudok olyan finomat főzni. Százszor csináltuk már együtt, mutatott meg minden fogást, mégsem lett soha olyan, mint az övé. Lehet hogy a kezében van valami, vagy a kisugárzása, netán a szíve az a hozzávaló, amit én nem tudok beletenni. A mostani receptben szereplőt is végigasszisztáltam, minden mozzanatát az agyamba véstem, de majdnem biztos vagyok benne, hogy nekem az övé marad a legeslegleg.

Hozzávalók kb. 50 töltelékhez

30 dkg marhahús
70 dkg sertéshús, ez az arány tetszőlegesen változtatható, éppen mi van otthon
2 bögre rizs (1 bögre 2 dl)
2 nagy fej hagyma
25 dkg szalonna
2 evőkanál 15%-os ecet (a húshoz! nem tévedés!)
2+ 1 doboz paradicsompüré
½ kg füstölt oldalas, köröm vagy csülök - ahogy tetszik
2 fej édes káposzta
1 kg savanyú káposzta (a mamám maga savanyítja)
só, bors, 1 evőkanál pirospaprika
1 kanál liszt a rántáshoz

Először kivágjuk a káposzták torzsáját, a fejeket feltesszük főni, a megfőtt leveleket folyamatosam szedjük ki a vízből. Ha készen vagyunk a főzéssel, a levet ne öntsük ki!

A húst ledaráljuk. (Soha ne vegyünk darált húst, mert az nincs megmosva, és ki tudja hányan fogdosták össze!) A hagymát apró kockákra vágjuk és megdinszteljük napraforgó olajban. Hozzáadjuk a húshoz. A szalonnát is felkockázzzuk, kisütjük, sorsa ugyanaz, mint a hagymáé. Jöhet a megmosott rizs, só, bors, pirospaprika, 2 kis doboz paradicsompüré, az ecet. Jól összekeverjük, többször kóstoljuk.

A megfőtt káposztalevelekről levágjuk a kemény ereket, a nagy leveleket elfelezzük. Egészen kicsi töltelékeket csináljunk, egy töltelék két falat.

A fazék aljára terítjük a savanyú káposzta felét, arra a füstölt oldalas darabokat, és rétegezve a káposztatöltelékeket és a maradék savanyút. Felöntjük a káposzta főzőlevével, és kb. 1 ½ óráig mérsékelt lángon főzzük. Ügyesen leöntjük róla a levet.

Nagyon vékony rántást készítünk, kicsit sötétebbet a zsemleszínnél. Felöntjük a főzőlével és belekeverjük a harmadik doboz paradicsompürét és jól kiforraljuk. Csak ezután öntjük vissza a káposztára, pár pillanatig összerotyogtatjuk. Ha meg tudjuk állni, hogy ne essünk neki azonnal, tegyük meleg helyre és hagyjuk 1 napig a dunsztban, hadd érjen jól össze. Másnap tejföllel gazdagon locsoljuk meg és élvezkedjünk!

No comments: