Wednesday 6 June 2007

Rántott csirke - tepsiben




Nem kell közvélemény-kutatást végeznünk ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessük, a rántott csirkét mindenki szereti. Egy gond van csak vele, kissé munka- és időigényes. Mire egy négytagú családnak kiránt az ember néhány combot, pár mellet, szárnyakat - az egész lakás olajszagú, oda a frizura, és próbára teszi az ember állóképességét is. Vendégség alkalmából pont ezek miatt szóba sem jöhet, frissen a legjobb, és a vendégeket sem lehet otthagyni hosszú időre. Nos ezen könnyen változtathatunk, mert valaki kitalálta a tepsis rántott csirkét. Sajnos nem én voltam, jó is lenne babérokat aratni, de végül is a „feltaláló” személye lényegtelen. Lényeges viszont, hogy bár a panírozás örömeiről nem mondhatunk le, de az olajszag, a hosszas ácsorgás teljességgel kiiktatható, ha kipróbáljuk az új módit.


Készítése: a szokásos módon bepanírozzuk a csirke darabokat, és egy alaposan kiolajozott tepsibe vagy jénaiba fektetjük őket úgy, hogy a szép felük legyen először alul. Mindegyik darabra 1 evőkanál olajat teszünk, a tepsit fóliával befedjük, a jénaira rátesszük a tetejét. 200 fokon kb. 45 percig, majd a csirkedarabokat megfordítva még 20 percig, a fólia ill. fedő alatt tovább sütjük. S ha már a sütő úgy is dolgozik, használjuk ki a kapacitását, dobjunk be pár krumplit az aljába. Jó kis köret a lesz csirke mellé. És.....

Garantált siker!!!!

8 comments:

Anonymous said...

Annyi hasznos dolgot találtam már a weboldaladon, de az ínycsiklandó falatok sem az utolsók :, mint pl. ez a rántott csirke, nyammm-nyammm
J.

Anonymous said...

Igen, igen, áldassék a kitalátor neve! Én majdnem biztos vagyok abban, hogy az nlcafén olvastam először a tepsis rántott húsról, sőt azóta a sült krumplit is így állítom elő.

Unknown said...

Én a mellét kérem! ;o)
Valamikor régebben sütöttem már egyszer így tepsiben, de se ilyen szép nem lett, se nem ízlett. Biztos én szúrtam el valamit, mert a képeiden egyértelmüen látszik, hogy ennek finomnak kell lenni!

Anonymous said...

Bizton állíthatom, hogy ki fogom próbáltatni a dolgot a nejemmel, mert én se nagyon szeretem amikor olajszag van a vendégfogadás idején. Sajna a rántott csirkét azonban mindig szeretem vendégvárás idején is. Köszi a nagyszerű ötletet.

Anonymous said...

Én ugyan csak zöldséget próbáltam (patisszont leginkább, mert az szeretem nagyon), de nem fedtem le a tepsit, és az aljára is öntöttem kevés olajat, mielőtt beleraktam a panírozott darabokat. Sőt: legelőször a még "meztelen" darabokkal kipróbáltam a legoptimálisabb elrendezést a tepsiben.

Anonymous said...

Én azt szeretem benne, hogy a panír kicsit mintha "odakaramellizálódna", ettől olyan jó ropogós.

Anonymous said...

Jónak tűnik a karamelles megoldás és a zöldségek kirántása is. Ez talán egy kicsit "könnyebb kaja", mint az eredetileg leírt csirke, bár az sem "súlyos" étel. Talán érdemes volna kipróbálni együtt a két dolgot. Pl. csirke és zöldség közösen.
Z

Anonymous said...

Anonimustól Anonimusnak! Nagy gondolat,megpróbálom megcsinálni a hétvégén a kettőt együtt, habár a rántott csike az egyik kedvenc kajám.