Sunday 26 August 2007

Csirkemell-filé szilvacsatnival és kuszkusszal


Csili fűszeres szilvamártása ihlette szombati ebédemet. Na meg a kíváncsiság, sikerül-e végre olyan kuszkuszt csinálnom, ami megközelíti jó pár évvel ezelőtti egyik gasztronómiai élményem kuszkuszát. Eddigi próbálkozásaim több-kevesebb, (inkább kevesebb) sikerrel jártak. Az elmúlt két hétben variáltam a víz és vaj mennyiségét, hőmérsékletét, még a lábosokat is, szerencsére nincs sok lehetőség, de egyik sem volt az igazi. Az internet segítségét is igénybe véve sok-sok receptet és ismertetést találtam, gondoltam össze is foglalom majd egy posztban kutatásaim eredményét, de persze már megtette más. A megoldást végül Terebessnél http://www.terebess.hu/ találtam meg, ahol az egyik recept a kuszkusz megpirításával kezdődik. Hát ez nekem is eszembe juthatott volna – gondoltam, és mindjárt hozzá is láttam a szám szerint ötödik, és reméltem utolsó kísérletnek. Teljes sikert könyveltem be magamnak, minden szem külön, semmi ragacs, az íze pedig....... van íze!!!! – bár ez nem derül ki a képről. A szilvamártás Csili receptje szerint készült, de én nem paszíroztam és nem mixeltem, így egy jó kis csatni kerekedett belőle. Csirkemellet sütöttem mellé.

A kuszkusz hozzávalói

1 dl kuszkusz
2 dl víz

olivaolaj

A kuszkuszt olivaolajon jól megpirítjuk mint a tarhonyát, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel, 1-2 percig lobogtatjuk alatta a vizet, majd lefedjük és elzárjuk alatta a gázt. Saját gőzében pillanatok alatt megpuhul.


2 comments:

Unknown said...

Szilvachutney, csirkemell és kuszkusz?
Tipikus "Pirikenagyis" hangulatkép! Gyakrabban tessék ilyen szépeket idevarázsolni!

Anonymous said...

A fénykép is nagyon szép, de a kaja is nagyon finom lehet. ki fogom próbálni, bár a hozzávalók beszerzése ki utánjárást igényel.