Tuesday 6 March 2007

Vendégségben - otthon



Kéthavonta muszáj hazamenni hogy láthassam a gyerekeimet. Ilyenkor megrendelésre főzök, rántott csirke az egyiknek, paprikás csirke a másiknak. Lecsó mindkettőnek, friss libatepertő, máglyarakás és még sorolhatnám. Aztán fogom a kis kosaram, bepakolok, teszek még a kosárba ezt-azt – ahogy az én anyukám is csinálta harminc évvel ezelőtt, és megyek hozzájuk vendégségbe. És a kaját is én viszem Legutóbbi otthonlétemkor nem volt már kedvem a máglyarakáshoz, mert semmi hozzávaló nem volt a kamrában. Viszont volt a tarsolyomban egy már többszörösen kipróbált almatorta recept, amit szerettem volna megkóstoltatni.

Almatorta

Hozzávalók:

a tésztához:
7dkg porcukor
14dkg vaj
20dkg liszt
1 tojás
1 cs vaníliás cukor
1 egy csipet sütőpor

a töltelékhez:
3 db nagy lehetőleg savanykás alma
10dkg cukor
3 tojás
2 dl tejszín
1 narancs reszelt héja
1 cs vaníliás cukor

A tésztagyúrással kezdjük, hogy amíg almát hámozunk, negyedelünk, bevagdosunk, a tészta kicsit pihenhessen. Az elnegyedelt almadarabokat a hosszabbik oldalukon bevagdossuk, ez szép mintázatot ad majd. Begyújtjuk a sütöt, 180 fokra melegítjük. Most jön a töltelék. A tojásokat összekeverjük a cukrokkal, a tejszínnel és utoljára reszeljük bele a narancshéjat. A kinyújtott tésztát belefektetjük a tortaformába, úgy hogy pereme is maradjon és elrendezzük benne az almákat. Ráöntjük a tetejére a keveréket és betesszük a sütőbe. A sütés ideje mindenkinél más lesz, nekem majdnem háromnegyed óra volt. Jó ha kéznél van alufólia, mert 20 perc múlva a teteje már kezdett khm…. nagyon sülni, az alja meg még teljesen nyers volt.

NAGY SIKER VOLT!!!

3 comments:

ropika said...

és van valami jó recepted a csirkepaprikásra? egyébként jó a blog.

chili&vanilia said...

Á, megvagy! welcome, Pirikenagyi:)

Hajnal said...

Nagyon étvágygerjesztő! Mielöbb kiprobálom én is :-)