Friday 30 March 2007

Vigyázz, kész, főzz - húsvét


Sokat törtem a fejem, mit lehetne újítani a húsvéti repertoáron. Nekem a húsvét - sonka, tojás, krumplisaláta és valahogy sehogy nem akar összejönni a svédasztalos vendégvárás. Maradtam tehát a tradícionális "menünél", kicsit bővítve az eddigi valóban nem túl nagy választékot.




A füstölt főtt sonka mellé nem csak krumplisaláta, de egy húsz éve tervezgetett trikolor túrótorta, egy többszörösen kipróbált sajttekercs, valamint zöldfűszeres zsemlék is készültek, csak azt nem tudom, húsvétkor mi lesz. Nyilván ezt az összeállítást nem ismételhetem meg két hét múlva, megint törhetem a fejem. Lehet hogy megint bővülni fog a kínálat?

Krumplisaláta


Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 nagy fej hagyma
2, 5 dl húsleves (lehet kockából)
1 dl olaj
4 evőkanál fehér borecet
só, bors

A krumplit hajában megfőzzük, meghámozzuk. A hagymát apró kockákra vágjuk és salátástálba sorjázzuk. Összekeverjük a folyékony adalékokat és azt is hozzáöntjük a hagymás krumplihoz. Jól behűtjük.
Tricolor túrótorta

Hozzávalók:
1 cs (12,5 dkg) bryndza
15 dkg tehéntúró
1o dkg vaj
1 fej apróra vágott hagyma
1 piros színű paprika
1-1 csokor kapor, snidling, vagy más tetszőleges zöldfűszer
só, pirospaprika


A túrókat és a vajat összekeverjük, hozzáadjuk a hagymát, sót és 3 felé osztjuk a krémet. Az elsőbe pirospaprikát teszünk és friss paprikakockákat, a másodikba a zöldfűszereket, a harmadik natúr marad. A három különböző színű túrót egymás után beleügyeskedjük egy konzervkarikába. Néhány órai hűtés után le tudjuk húzni a karikát, a kis tortát tetszőlegesen fel- és körbedíszítjük.


Zöldfűszeres zsemlék

35 dkg finomliszt
15 dkg graham liszt
5 dkg élesztő
1 dl tej + 1 mokkáskanál kr. cukor
1 dl joghurt
1 evőkanál méz
1 tojás + 1 a kenéshez
2 teáskanál só
8 dkg vaj
bors, tetszőleges zöldfűszerek

A liszteket összeszitáljuk, a vajjal eldolgozzuk, majd hozzáadjuk a joghurtot, mézet, sót és a cukros tejben felfuttatott élesztőt, tojást. Összegyúrjuk, 4o percig kelesztjük, majd hozzáadjuk a fűszereket, újra átgyúrjuk, és zsemléket formálunk belőle. Megkenjük a felvert tojással, és további 3o percig pihentetjük még, majd 2oo fokon 3o percig sütjük.


Sajttekercs
25 dgk trappista
2o dkg körözött
6-8 vékony szelet uborka
A sajtot langyos vízbe tesszük és gyengén felmelegítjük. Amikor már egészen puha, kivesszük a vízből és mint a tésztát, nyújtófával kinyújtjuk. Megkenjük a körözöttel, elosztjuk rajta az uborkaszeleteket és feltekerjük, mint a rétest. 2-3 órai hűtés után vékonyan szeletelhető.

2 comments:

Mademoiselle said...

Csináltam én is egy ilyan sonkatálat tojással reggelire, meg még tormát is találtam, úgyhogy ezsünk egy kis hazai ihletésűt :-)

Cukroskata said...

Remek ez a túrótorta, meg a blog is.