Kagylóleves - nach Matrosen Art
Csili már mindent leírt a kagyló szeretéséről és nem szeretéséről. Ehhez nincs is mit hozzátenni. Inkább csak a fogyaszthatósági időintervallumról vitatkoznék. Azt mondják, hogy kagylót csak r betűs hónapokban szabad enni, nos szerintem ez egy abszolút tévhit. Akárhogy is próbálok emlékeimben kutakodni, külföldi nyaralásaink szinte majdnem mindig nyáron voltak, és májustól augusztusig éppen az r betű hiányzik a hónapnevekből, de a kagyló a tengerparti menük repertoárjából sehol. A horvát tengerparttól kezdve Mallorcáig májustól augusztus végéig rendelhető kagyló, lehet hogy a mérete talán nem mindig akkor a legnagyobb. De nem vennék mérget rá!

Utóbbi pár évben a Kotori öböl közelségében élve mindig feltankolok jó pár kiló kagylót és mindenféle tengeri halat. Kiterjedt kagylótenyészetek és halnöveldék ontják a tenger gyümölcseit. Otthon aztán berakom őket a fagyasztóba, a kagylóra pedig meghívom tengeri herkentyű rajongó barátainkat és nagy lakomát csapunk. Kagylólevest szoktam főzni „nach Matrosen Art”, vagyis matróz módra, jó csípősen, hogy a fülünk is füstöl tőle.
a Kotor-i Öböl - kagylótenyészet, halpiac és az Óváros, Kotor
Hozzávalók 4 személyre
2 kg fekete kagyló
1 nagy sárgarépa
1 öklömnyi zellernek a fele
1 póréhagyma hosszában félbevágva, szeletelve
5 dkg vaj vagy margarin
1 evőkanál szemesbors, lehetőleg teatojásban
½ l száraz fehérbor
1 cső csípős paprika
rengeteg petrezselyem
só, bors
A sárgarépát és a zellert a konyhai forgókéses darálóba teszem, és 2-3 mp-ig durvára „vágom”. Ne legyen nagyon apró, inkább ún. rusztikus. A vajat felteszem egy jó nagy fazékba, beleteszem a répa és zeller keverékét és kicsit pirítva megdinsztelem a fekete szemesbors társaságában. Felöntöm legalább 1 és fél l vízzel, majd hozzáöntöm a bort is. Pár percig főzöm, ekkor jöhet a póréhagyma, úgy jó, ha kicsit „ress” marad. Megsózom, hozzáadom a csípős paprikát, amit a fazék falához nyomkodva jól kipréselek. Menet közben többször megkóstolom, utólag már nem lehet gyógyítgatni. Ha a levesem már tökéletes ízűre sikeredett, jöhet az alaposan megmosott, lebajuszozott és lekapargatott kagyló, amit fedő alatt pár perc alatt készre főzök. Aki kagylót főz, eszik tudja, hogy csak a kinyílt kagylókat ehetjük meg, amit feszegetni kéne, azt kidobjuk. Mélytányérba szedem, meghintem sok-sok petrezselyemmel és frissen őrölt fekete borssal. Lehetőleg friss bagetet adok mellé, meg finom Rosét.
No comments:
Post a Comment