Saturday 7 April 2007


Kellemes húsvéti ünnepeket mindenkinek,
sok sonkát és tojást, locsolót!

Az idei húsvét rendhagyó lesz nálunk, mert nem lesz bárány, tojásfestés és locsolók sem jönnek. Mindenki máshol ünnepel. A húsvétfát azért feldíszítettem, sonka van, tojás is főtt mellette, a feeling nem maradhat el. Ha valaki mégis betoppan, van mivel megkínálni. De mióta blogírásra adtam a fejem, gondolnom kell azokra is, akik az internethez fordulnak segítségért húsvéti bárány receptje ürügyén. Márpedig köztudottan remek bárányt szoktam készíteni (minden szerénytelenség nélkül), nemcsak húsvétkor, hanem egész évben, akár havonta is. És ha valaki véletlenül éppen rámbukkan, nehogy ne találjon nálam bárány- vagy birkasült receptet.
Báránysült


Hozzávalók:
1 db (2 kg) báránylapocka vagy comb, vagy ami van a csarnokban
2-3-4-5 fej hagyma (tetszés szerint, ki mennyire szereti a sült hagymát)
1 fej fokhagyma
olivaolaj
só, bors,
rozmaring vagy babérlevél
fehérbor
paprika, paradicsom (el is maradhat)


A báránysülthöz a legfinomabb rész a lapocka, comb, gerinc. Először is bepácolom a húst. Fokhagymát török, borssal, bárányfűszerrel és olivaolajjal, ahogy azt Jemie-től láttam, szép nagy kőmozsárban. Sót soha nem teszek bele, mert a só kivonja a nedvességet a húsból. Ezzel alaposan bedörzsölöm a húst, és nylonzacskóba téve legalább egy napra hűtőbe teszem. Nem felejtem el időnként megfordítani, hogy a finom lé mindenhol átjárja.

Másnap, vagy harmadnap bekapcsolom a sütőt és legmagasabb fokozatra állítom. Amíg melegszik, 2-3-4-5 fej hagymát, egy fej fokhagymát pucolok, függetlenül a hús mennyiségtől. Amikor a sütő már kellőképpen meleg, kiemelem a pácléből a húst, minden oldalról besózom, alufóliát terítek a tepsibe és beteszem a húst, hogy jól süljön meg, szép barnára. Ez kb. 2o perc, majd megfordítom a húst, és a másik oldalán ugyanígy járok el. Ha ezzel is megvagyok, kicsit újra fűszerezek, köré rakom a sok negyedelt vöröshagymát, fokhagymagerezdeket. Finoman megszórom rozmaringgal, vagy morzsolt babérlevéllel, öntök alá egy kávéscsészényi vizet, és ugyanennyi fehérbort. Alufóliával lefedem, a tűz hőmérsékletét visszaveszem 18o-2oo fokra, kb 2 óra alatt megpuhul. Időnként ellenőrzöm, rendben mennek-e a dolgok a fólia alatt, megfordítom a húst is másik a oldalára, ha kell pótolok borral vagy a vízzel, és ha már jó puha, újra felkapcsolom a sütőt maximumra és pirosra sütöm. Isteni mellette a sült hagyma, félúton mehet mellé még hámozott krumpli is, paprika, paradicsom, ezek társasága nem árt. A görög saláta nagyon illik mellé, de ez már csak részletkérdés!

1 comment:

fashion said...

Thannks for a great read