Tuesday 15 May 2007

Sült padlizsán

Susan Loomis „Ház a Tatin utcán”című könyve nemcsak remek olvasmány, hanem jó kis szakácskönyv is. Az amerikai szerző friss kommunikációs diplomájával a zsebében Franciaországba megy szerencsét próbálni, vagyis hogy részt vegyen egy angol nyelvű főzőiskola egyéves tanfolyamán. S nemcsak franciául tanul meg, hanem franciául főzni is, olyannyira, hogy nem is tud elszakadni, Louviers-ben, egy francia kisvárosban telepedik le. Könyvében többek közt ennek a tanulóévnek a kalandjairól ír, de megosztja velünk a tanult recepteket is.



Hozzávalók:

2 nagy padlizsán 1 cm vastag szeletekre vágva
3 nagy paradicsom
olivaolaj
só, bors, fokhagyma, (szárított csili)
1 evőkanál balzsamecet
1 evőkanál cukor
A paradicsomokat felvágjuk kb 1x1 cm-es kockákra, tálba rakjuk, ráöntjük a sót, cukrot és a balzsamecetet, összekeverjük és szűrőbe tesszük. 1 óráig állni hagyjuk, addig levet ereszt és jól kicsöpög. (Ha van még időnk a padlizsán sütéséig, akkor le is hűthetjük.)

A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk, kicsit besózzuk, állni hagyjuk. A sütőt begyújtjuk 22o fokra. A padlizsánszeleteket leitatjuk, majd oliva-olajjal meglocsoljuk, ecsettel egyenletesen elkenjük. (Jó szolgálatot tesz ilyenkor a fokhagymás, csilis olaj.) Még egyszer sózzuk, borsozzuk, és kb 10-15 perc alatt szép világosra sütjük. Tányérokra szedjük, a paradicsomkockákat ráhalmozzuk, és megszórjuk friss bazsalikommal. Igazi nyári előétel.

2 comments:

Anonymous said...

Ez igazán szép. Az bazsalikom rajta?

Anonymous said...

Az ám! A kis fűszerkertemből!