Monday 9 July 2007

Romantikus tallér
Jane Austen Klubjának összejövetelére



Joanne Fluke amerikai írónő eddig kilenckötetes gasztro-bűnügyi sorozatának három fordítása nálunk is megjelent. A történetek főszereplője Hannah Swensen harminc éves szingli, aki egy minnesotai kisvárosban cukrászdát vezet, süteményeket kreál, süt és szállít a város társadalmi, kulturális és egyéb programjaira, rejtélyes gyilkosságok szálait bogozgatja, és nem mellékesen várja az igazit. Hogy megtalálja-e, az feltehetően kiderül a második, harmadik, esetleg későbbi könyvben, az „Egzotikus csók és gyilkosság” című pilotműben mindenesetre még nem tart ott. A könyv nemcsak cselekményében izgalmas, de egyszerűen elkészíthető sütemények receptjeiben is bővelkedik, amelyek aktív szerepet játszanak a történetben.

A receptek egyike, a romantikus tallér - mely a helybeli Jane Austen-imádók Klubja rendezvényére készült - nevében kicsit talányos, tanulmányozásakor legalábbis nem jöttem rá, a barnacukor vagy a sok gyömbér teszi-e romantikussá. Lehet hogy Elisabeth Bennet ilyen sütivel kínálta meg Marc Darcyt a Büszkeség és Balítéletben? Ha igen, akkor feltétlenül az! - De ez nincs benne a könyvben!


Hozzávalók:

10 dkg vaj
25 dkg barna cukor
2 tojás (a recept ugyan egy tojást ír, de úgy nem áll össze)
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál só
2 teáskanál őrölt gyömbér
35 dkg liszt
kristálycukor


A vajat felolvasztottam, hozzáadtam a barnacuk-
rot, a sütőport és a sót, a könnyedén felvert tojásokat, a gyömbért és végül a lisztet, majd jól összedolgoztam. A tésztát egy folpackba csavartam és éjszakára a hűtőbe raktam. Reggel a jól kihűlt masszát a folpackkal együtt hosszú rúddá nyújtottam, kb. 6-7 cm ármérőjűre, majd levéve a folpackot, 5-6 mm-es szeleteket vágtam belőle. (Az „eredeti recept szerint golyókat kell formálni, majd lelapítani, de én egy sokkal egyszerűbb megoldást találtam, és a végeredmény ugyanaz.) A tésztaszeleteket kristálycukorba forgattam, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgattam, egymástól 3-4 cm-re. Az első tepsivel 12 percig sült, a második 15 percig, 19o fokon. A hosszabb sütési idő a gyömbér ízét sokkal intenzívebbé tette. A megsült tallérokat rácson hagytam kihűlni.

1 comment:

Anonymous said...

Tagadhatatlan, hogy hatással volt rám ez a post, meg ez a süti abban, hogy megvettem ezt a könyvet.És meglepően izgalmas,kellemes olvasmány! Falom - egyenlőre, csak az oldalakat.