Thursday 5 July 2007

Legek a konyhámban - Kördés



Újabb kördést görgetett hozzám Maci, - folytatva Gabojsza, és Pamina leltárát a gyakran használatos, a kevésbé, valamint egyáltalán nem használatos konyhaeszközökről - és eléggé megrémített. Megrémített, mert ugye ha feketén-fehéren leírom, ráadásul még „publikálom” is melyek ezek, mindjárt felmerül a kérdés, miért is tartogatok a tágasnak éppen nem mondható konyhámban és még kevésbé tágas spájzomban felesleges dolgokat. Márpedig vannak ilyenek. Nyugodtan elmondhatom magamról, nem vagyok a hosszas tépelődések embere, ha megtetszik valami „kütyü”, azt megveszem, függetlenül attól, hogy szükségem van-e rá vagy sem, ez persze mindig később derül ki. Legutóbbi szerzeményemet például, egy „Zenker by Fackelmann” márkájú „tálalásvarázs”-t a pénztártól való távozás után azonnal megbántam. Most is fenn van a legfelső polcon. Maci tematikus felsorolása nagyon tetszett, az ő metódját követve végigpásztáztam a spájz és a konyhaszekrény polcait és a következő megállapításra jutottam:


A leggyakrabban használt – nélkülözhetetlen konyhai eszközök


· Aprító (nap mint nap – akár elkelne egy új)
· Mérleg
· Kukta (3 különböző méretű)
· Vízforraló
· Botmixer
· Mikró
· Habverők
· Krumplihámozó
· Kőmozsár
· Konyhai óra


A legritkábban használt konyhai eszközök


· Tésztagép (le sem merem írni, mert akkor sajdult rá a fogam, amikor éppen nem lehetett itthon kapni, és a férjem bejárta érte Tolnát-Baranyát és Bécset is, mire megszerezte nekem) – többször beraktam már a mosogatógépbe
· Elektromos citrusprés
· Kézihajtányos citrusprés
· Fritőz
· Kuglófsütő
· Pizzatepsi
· Szeletelőgép
· Mosófazék (nem vicc!)
· Szendvicssütő
· Kenyérpirító
„Tálalásvarázs” - Zenker by Fackelmann


Mindezeket számbavéve akár szervezhetnénk egy
csere-bere akciót is, hátha valakinek pont az hiányzik ami nekem már feleslegessé vált. A kördést pedig Fűszer és Léleknek továbbítom.



4 comments:

Unknown said...

"Legyek a konyhámban" ezt olvastam elsöre...
A kuktákat tényleg gyakran használod? Ha jól emlékszem, én 2x föztem benne, de egyszerüen nem szeretem.
Mi az a tálalásvarázs? Remélem nem az alsó képen látható kis formák, mert azok nagyon tetszenek.

Anonymous said...

De, pontosan az! Tálalásvarázs van ráírva, kis teflon sütőformák, de még nem találtam ki mit is kéne benne sütni. A kuktát én imádom! Még tarhonyát is tudok benne főzni, sőt tésztát is, ha nagyon sietek. Marhapörkölt, marhasült, körömpörkölt, kocsonya! Pacal! Sokszor készítek benne akár zöldséglevest is, mert az ízek koncentrálva maradnak benne. Egyébként van egy főzési technikám, egyszer talán írok róla egy posztot, szeresd a kuktát címmel. (Tényleg! Jó ötlet!)

Unknown said...

Tényleg jó ötlet! Végülis nagyon sajnálom, hogy ott porosodik a drága amc fedö, nem bánnám, ha megszerettetnéd velem a használatát!

Anonymous said...

Nekem is eszembe jutott, hogy kéne egy össznépi csere-bere, ahogy látom, különböző konyhákban különböző cuccok az áhítottak és a száműzöttek :D