Friday 23 November 2007

Lekváros csülök


Több, hasonló témájú postot olvastam a napokban, amelyek a hús és a gyümölcsök, vagy a hús és az édes fűszerek együtt alkalmazását, párosítását vagy összeférhetetlenségét taglalja. A kérdésben nyilván ki-ki az otthonról hozott szokások szerint foglal állást, azokat akik mereven tagadják, biztos nem sikerült jobb belátásra ízesíteni. Magam részéről nagy barátja vagyok a marhahús meggy- vagy almamártással, a rakott krumpli meggybefőttel összetételeknek, vadak mellé meg egyszerűen elképzelhetetlennek tartom a félbevágott őszibarackot és körtét, és a beléjük töltött áfonyalekvárt.

A lekváros csülök bevallom még az én fantáziámnak is sok volt, nehezen tudtam elképzelni a füstölt húst lekvárral, hova kerül a lekvár, mi lesz mellé a garnírung, egyszóval nagyon kíváncsi voltam. Egyben biztos voltam. Barátaink, akik meghívtak minket, nagy és jó háztartást visznek, ami biztos garanciát jelentett, hogy nem fogunk csalódni.

A vendégség óta jó párszor csináltam, nagy sikert arattam vele, igaz, nem éppen diétázók vagy fogyókúrázók körében népszerűsítettem.

Ha rászánjuk magunkat a lekváros csülök elkészítésére, tervezzünk mindjárt egy bablevest is a következő napokra, vagy hívjunk nagyszámú vendégsereget, mert a csülök amúgy is eléggé laktató, a szilvalekvár pedig éppenséggel nem könnyít rajta.

Hozzávalók:
1 jó nagy csülök (akkor jó, ha jó zsíros)
1 adag (lehet kis üveg, nagy üveg) házi szilvalekvár

A csülköt addig főzzük, hogy a csont könnyen kimozdító legyen, de ne főzzük addig, míg a csont magától kiesik. Tálra emeljük, és óvatosan négyfelé vágjuk. Nem árt ha a főzés után kicsit pihentetjük, könnyebb lesz az irdalás. A csülköket a bőrös felükkel felfelé fordítjuk, majd merőlegesen a rostokra 1 és 1/2 cm-es közökkel bevagdossuk, ne túl mélyre, de legyen hely a lekvárnak. A lékvárt kiskanállal betöltögetjük a hasítékba, nem tragédia ha egy kicsit mellé is megy. 180-200 fokon süssük, ne túl hirtelen, hogy legyen ideje a lekvárnak jól átjárni a rostokat, és a bőr alatti zsír egy része is ki tudjon sülni. Krumplipürével, vagy hajában főtt tepsis krumplival finom. Én még szilvakompótot is szoktam mellé adni, de ez lehet hogy már tényleg sok a jóból.

5 comments:

Zsuzsa said...

Hát ez tényleg elég meredek! :)

Anonymous said...

Jónak tűnik a dolog és is ki fogom próbálni, esetleg rábeszélem néhány fogyozó barátomat, hogy segítsenek megenni egy nem túl nagy (kb. 2 kiló), viszont legalább jó zsíros csülköt egy kis könnyű lekvárral. Az eredményről ez úton tudósítok.

Fűszeres Eszter said...

Szerintem meg valami nagyon finom lehet! Olyan mint a füstölthús musttal. Vagy Nigella kólában főtt sonkája. Az is finom lehet!

Fűszeres Eszter said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Kipróbáltam, amint ígértem. Pompás volt, különös ízek, de harmonizáltak egymással. Sajna nem volt házi lekvárom, de a piacon vettem nagyon fínomat.