Wednesday, 23 May 2007

Eperlekvár -
és más gyümölcsök fűszeres téliesítése




Üzenem mindenkinek, akit félrevezettem a to do list-ben, mégis lett eperlekvár! Tegnap a szkopjei piacon találtam epret, na nem olyat mint otthon, de sikerült a 3 kilóból másfelet beválogatni egy kis adagba. A fantáziámat egy 99-es Burda befőzős receptjei mozgatják folyamatosan, amelyekben mindegyik gyümölcshöz valamilyen fűszert használ, az eperhez pl. zöldborsot.

S hogy nehogy az a vád érjen, hogy eltitkolom ezeket a recepteket, mindjárt meg is osztom mindenkivel, akinek a nyári tervei között lekvárkészítés, befőzés szerepel.

Eperlekvár
1 kg eper
1/2 kg cukor
7-8 szem zöldbors

Meggylekvár feketeribizli-likőrrel
l kg meggy
50 dkg friss gyömbér
1 citrom kifacsart leve
1 kg zselécukor
2 evőkanál feketeribizli likőr

Gines ribizlizselé
1 kg piros ribizli
½ kg fekete ribizli
½ l víz
10 dkg citromsav
1 kg zselécukor
2 evőkanál gin

Gyömbéres ringlólekvár
75 dkg ringló
10 dkg fekete ribizli
1 kis darb gyömbér
1 csomag zselépor
50 dkg befőzőcukor
4 evőkanál citromlé

Ánizsos sárgabaracklekvár
1,5 kg sárgabarack
½ l narancslé
1 kg cukor
2 csomag zselépor
2 teáskanál ánizs

Rozmaringos szilvadzsem
1 kg kimagozott szilva
½ kg cukor
1 csapott teáskanál fahéj
Kb l0 szál rozmaring tűlevél

Én ezt az utóbbit próbáltam ki először az otthoni fámról szedett, nem kimondottan a legjobb fajta szilvából, aminek szinte nagyobb a magja, mint maga a gyümölcs. A cél a rengeteg gyümölcs hasznosítása volt, és inkább csak a rozmaring és a fahéj izgatott. Már majdnem meg is feledkeztünk róla, amikor jó tél közepén egyik vendégünk lekvárt reklamált a frissen sült muffinra. Meglepetésünkre a szilva-jam-dzsem-lekvár nagyon finom volt, így azóta nem gond, hogyan szabaduljunk meg a tetemes terméstől. Még valamit el kell mondanom befőzési tapasztalataimról: nekem eddig nem jött be a befőző cukor. Bár időt lehet vele megtakarítani, de az íze messze nem ugyanaz, mint a hosszabb főzéssel és kevergetéssel készültnek. A legjobb persze mind a kettőt kipróbálni. Ha valakinek felkeltettem az érdeklődését, a részletes receptleírást postafordultával küldöm!!!!!!!!!

4 comments:

Anonymous said...

Anno volt szerencsém kapni egy üveggel az említett szilvalekvárból, s valóban nagyon-nagyon finom volt, tanúsíthatom :)
J.

Unknown said...

Gyömbéres ringló, zöldborsos eper, és rozmaringos szilva! Na te aztán lázba tudsz hozni!

Örülök, hogy megkerült ez a tegnap eltünt postod! ;o)

Fűszeres Eszter said...

IGEEEN!!!!
Nagyon szeretném a zöldborsos epret! Nagyon ígéretesnek tűnik :)

Anonymous said...

Nem vagyok kükönösebben lekvárfan, de ezt a zöldborsoseper dolgot kipróbáltam. Még üvegben van várom az eredményt. Meddig hajam érlelődni?