Tuesday 12 June 2007

Vega töltött tök

Sok-sok próbálkozás és sikertelen recept után tulajdonképpen feladtam, hogy valaha jóízű és finom szója-fasirtot, szójás „húsételt” készítsek. Ettől függetlenül néha elfelejtve kudarcaimat ha nem is nagy reményekkel, de kipróbálok megint valami újat. A forradalmian új ötlet életem párjától származik, aki csak úgy mellékesen megkérdezte a vasárnapi éppen aktuális gabonafasirt majszolgatása közben, hogy vajh miért is nem reszelek bele egy kis füstölt sajtot, az biztos jó ízt adna neki. Heuréka! Hát ez az! Csaptam homlokon magam, de már fel is tette a következő kérdést, „…..vagy miért nem áztatod a füstölt szaftos kockába…..?” Hogy ez eddig nekem nem jutott eszembe. Lelki szemeimmel rögtön magam előtt láttam az összes darált húsból vagyis szójából készült étel arzenálját és pillanatok alatt rájöttem, hogy a töltött tök szezonja is éppen itt van. Már csak tököt és kaprot kellett szereznem és elkészítettem eddigi életem első jóízű!!!!! szójatöltelékét.


Hozzávalók:

2-3 kis tök
1 dl szójagranulátum
1 dl rizs
1 fej vörös hagyma
1 sárgarépa
1 kisebb zeller fele
1 tojás
Reszelt füstölt sajt
Fokhagyma
Só, bors
Olivaolaj
Kapor
Tejföl + 1 tojás
1 húsleves, vagy füstölt hús kocka

A szóját 3 dl kockából készült levesbe áztattam, kb. 2 óráig. Eközben megpucoltam és egész kicsikre aprítottam a répát, a zellert és a vöröshagymát, majd olivaolajon megdinszteltem. Hozzáadtam a rizst is, kicsit még együtt pirítottam és felöntöttem a rizs kétszerese mennyiségű vízzel. Sóztam, borsoztam. Amikor a rizs megpuhult, és a vízet is elfőtte, hozzákevertem a leszűrt, lecsepegtetett szóját, 1 tojást, és a reszelt sajtot. Újra fűszereztem. A tököket felvágtam, kikapartam a belsejüket, az alján hagyva annyit, hogy a töltelék ne folyjon majd ki. Utoljára meghámoztam őket. Megtöltöttem a szójás töltelékkel, kivajazott jénaiba állítgattam, meglocsoltam a húsleves maradékával, megszórtam jó sok kaporral, lefedtem, majd 200 fokon kb. 40 perc alatt készre pároltam. Levettem a fedőt, és a tököket tojásos tejföllel megkentem, és visszatoltam a sütőbe addig, amíg szépen megpirult.

3 comments:

Rossamela said...

Hadd ne legyen vega, ha már húsleveskocka van benne! :)
Tudom, hogy finom meg igazából nincs is benne hús, de annyiszor akartak vegakoromban átvágni ilyesmivel, ugye te sem a keményvonalas zöldségevőknek szánod?! Tudom ám, hogy nem! Csak nehogy itt találjon ihletet valaki, aki ezer éve vegetárius unokaöccsét várja vacsorára és a "vega töltött tök" keresőkifejezés vezette ide.
(Tényleg, megérne egy posztot a húsmentes étkezés, meg az, hogy kell-e ízekben helyettesíteni a húst... meg kéne írnom.)
Egyébként melegen üdvözlöm a gabonafasírtot!

rezervatom said...

en vegakent egeszen hamar lemondtam a szoja hasznalatarol. majdnem keptelenseg normalis etelt krealni belöle.
javaslom különben a zsalyat a töltelekbe. en egyszer töltöttem cukkinit sima spenotos, zsalyat rizzsel, nagyon finom volt.
a gabonafasirtba is egyszerübb szerintem (mas) reszelt zöldseget rakni, mint szojaval prüncögni.. erdemes több különbözö szemcsenagysagu összetevöt hasznalni, igy tojas sem kell bele, szoval a vegak sem huzzak majd a szajukat :)

Anonymous said...

Imádom a szójás ételeket, mert majdnem olyan finomakat lehet főzni és sütni a szójából, mint a húsból. (Lehet, hogy néha talán jobbat is.) Mindenki9nek csak ajánlani tudom.